SZOKNYA HOSSZA

Mini

Akik egy kicsit feltűnésre vágynak és nem a hagyományokat szeretnék követni azoknak, ajánlom ezt a ruhatípust. Viszont ennek elengedhetetlen feltétele a gyönyörű, formás, hosszú lábak, természetesen magas sarkú cipővel, ami még jobban kiemeli a lábszár formáját. Manapság sokan kedvelik a rövid menyasszonyi ruhát hátul uszállyal, ami készülhet saját anyagából, tüllből, muszlinból, csipkéből…

Asszimmetrikus

Egyre inkább elterjedt az extravagáns, elöl igencsak rövid, hátul pedig hosszú (akár uszályos) szoknya. Viseléséhez itt is alapfeltétel a tökéletes láb, alak és a bátorság. Templomi esküvőhöz merészsége miatt nem ajánlott.

Térdig érő

Ez a szoknya a térdnél végződik. Mint a mininél, itt is feltétel a formás vádli, azonban a combon levő felesleget ebben az esetben úgy leplezhetjük, hogy közben mégis megmutatunk valamit a lábunkból.

Lábszárig érő

Tulajdonságai megegyeznek a térdig érő szoknyáéval, azzal a különbséggel, hogy ez a térdet is takarja.

Bokáig érő

Ajánlott a tengerparti esküvők lágyan omló ruháihoz, melyet mezítláb visel az ara.

Földig érő

A hagyományos esküvői ruha hossza, ezért a legelterjedtebb. A földet épphogy súrolja, viselhető alatta lapos vagy magas sarkú cipő egyaránt.

Uszályos

Számtalan hosszban, stílusban és méretben elkészíthető, minél hosszabb, annál lélegzetelállítóbb. Sok esetben sajnos hátránya is van. Szinte lehetetlen benne megfordulni, vagy táncolni. A felgombolható, feltűzhető változat pedig nem tökéletes megoldás. Ha mégis emellett döntene, akkor csakis a külön szabott, levehető uszályt ajánlom, mely beleolvad a menyasszonyi ruhába, de a szertartás után teljesen eltávolítható.

Uszály típusok

Öt típust különböztetünk meg, hosszúságuk szerint, melyek közül az első (legrövidebb) a seprő uszály, ami ~20-30 cm hosszú, nem sokkal hosszabb a menyasszonyi ruhánál. Az udvari ~90 cm hosszú, a kápolna már 1,2 m hosszú. Nagyon sok menyasszony ezt a típust választja, hiszen ez mutatós, de mégsem túl hosszú. A negyedik a sorban a katedrális, ami egészen a 1,8 m-től a 2,7 m-ig terjed. Végül a „leghosszabb” uszálytípus a királyi, ez meghaladhatja a 3 méteres hosszúságot is.